Dat is nog eens leiderschap

maart 17, 2021

Hoe het Engelse leger mij inspireerde…

Ieder jaar in het derde weekend van september, ontvangen wij de hoge heren uit het Engelse leger in de oude pastorie in Oosterbeek. De oude pastorie diende ten tijde van de slag om Arnhem als rodekruis post voor het Engelse leger. Mijn schoonmoeder woont nog altijd in diezelfde oude pastorie. Ze draagt de door haar geleerde lessen aan ons over en ze houdt het gesprek over het moreel kompas levendig in haar conferentie bridge to the future’.

Wat mij opviel aan deze mannen, is het gemak waarmee zij contact maakte, hun interesse in de ander, de kalmte waarmee zij luisteren en ook veel vragen stelden. Het contact kort, beleefd maar met oprechte aandacht. Elke vorm van ego leek aan de kant gezet te worden om plaats te maken voor de ander. Ze gaven mij het gevoel voor hun van waarde te zijn.

In de conferentie vertelde één van deze mannen, in zijn rol als brigade commander van het Britse leger, hoe hij moreel kompas ervaart in het Britse leger. Hij vertelde dat zijn promoties in het leger gebaseerd waren op het volgende: hij kreeg te horen: ‘in all circumstances we trust your judgement.

Hij kreeg al deze verantwoordelijkheid van het Engelse leger, omdat ze hem in al die jaren telkens tot de juiste oordeelsvorming zagen komen.  Nu ik weer thuis zit, had ik gewild dat ik nog aan hem gevraagd had: ‘hoe kom jij tot het juiste oordeel? Welke vaardigheden heb je hiervoor nodig?’ Ik denk terug aan de hoge heren van het Engelse leger en denk dat ik het antwoord weet. Door zoveel warmte en veiligheid om je heen te creëren dat de mensen om je heen vrijuit spreken, door het maximale talent uit ze te halen en ze van waarde te laten voelen, door hun kennis te bevragen, door je eigen ego ten dienste van de overkoepelende visie in te zetten. Een visie waar jij in gelooft.

Ik denk aan Rosalie Puiman, een van de coaches van Masters in Life. Zij noemt het leiderschap dat deze Engelse heren laten zien ‘connecting leadership’ en coacht al jaren leidinggevenden van grote innovatieve bedrijven op dit stuk. Je kunt pas met anderen in verbinding staan, als je in verbinding staat met jezelf. Je kunt je ego pas inzetten voor je visie als je weet wat jouw ego je verteld en wat jouw visie is.

Binnen Masters in Life coacht zij de mensen die herstellende zijn van een burn-out en die niet terug willen naar hun oude werk. De mensen die een nieuwe persoonlijke missie en visie nodig hebben en die weer contact willen met zichzelf.

I trust your judgement.

Gerelateerde blogposts

Breinkwaliteiten

Breinkwaliteiten

Het bewuste en onbewuste brein zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en er is een doorlopende wisselwerking tussen beide. Dit is de basis van ons...

Pin It on Pinterest